Blødende tannkjøtt


Det er ikke bare tennene som må passes på. Også tannkjøttet trenger pleie. Et blødende tannkjøtt er et tegn på betennelse. Det kan også være et tegn på begynnende tannløsning.

Den mest effektive måten å forebygge og behandle blødende tannkjøtt er å være nøye med munnhygienen. Tannbørste og tanntråd er de beste og mest skånsomme hjelpemidlene for dette.

Inflammasjon
Tannkjøttet kan i blant blø lett ved rengjøring. Dette betyr at man har fått en inflammasjon (betennelse). Den vanligste årsaken til dette er at bakterier har fått sitte for lenge på tennene eller i tannkjøttslommene rundt tennene.

Forebygg blødende tannkjøtt
Inflammasjon forebygges med hjelp av ordentlig og daglig rengjøring. Tannbørsten er en bra start, men tanntråd eller tannstikker er faktisk enda viktigere! De flater som tannbørsten når er nemlig nesten selvrensende mens mellomrommene ikke er det. På denne måten reduserer du risikoen for betennelse i tannkjøttet og tannløsning.

Behandling
Det finnes bakteriedrepende midler til bruk i munnen. Disse brukes ofte i en begrenset periode, f.eks etter operasjoner i munnen. De gjør imidlertid ingenting med årsaken til det blødende tannkjøttet.

Med riktig rengjøringsteknikk, tannbørsting og tanntråd eller tannstikker, tilheler inflammasjonen vanligvis i løpet av noen uker. Om den ikke gjør det bør du kontakte oss.

Tannløsning - periodontitt
Tannløsning (periodontitt) er et angrep på tannens feste. Det kan vise seg gjennom blødende og hovent tannkjøtt.

Behandling
Om tannløsningen sprer seg slik at tennene får lange tannhalser og/eller blir løse finnes det en risiko for at de til slutt faller ut. For å motvirke dette kan tannlegen i blant anbefale en operasjon.

Ved en operasjon skjæres det inflammerte (betente) tannkjøttet bort. En ordentlig rensing rundt tennene gjøres også.

Forhåpentligvis blir tannkjøttet friskt igjen. Tennenes livslengde blir trolig lengre, men sykdommen kan dessverre bestå eller komme tilbake.