Proteser


Tannprotese / Gebiss / Protese / Tann protese / Tannproteser

Hvis du har mistet noen eller alle dine naturlige tenner kan et gebiss, en tannprotese eller to tannproteser benyttes for å erstatte disse. En person med manglende tenner ser fort mye eldre ut. Dette fordi ansiktsmusklene blir slappere over tid. Ved å sette inn en tann protese kan ansiktsmusklene stives opp og personen ser fort noen år yngre ut igjen. Det er ingen problemer med å snakke eller spise normalt med tannproteser. Disse "små" tingene, tas ofte for gitt før man har mistet tennene.

Forskjellige typer av tannproteser:
  • Helsett (gebiss): Dersom det er en helt tannløs under- og overkjeve benyttes et helsett.
  • Helprotese: Dersom det er en helt tannløs under- eller overkjeve benyttes en helprotese.
  • Delprotese / Partiell protese: Dersom det er flere tenner som står igjen i en kjeve, og flere andre tenner i den samme kjeven mangler, benyttes en delprotese (også kalt for partiell protese). Festes med klammefester til de andre tennene.
 
Proteser kan være ubehagelige å ha i munnen, men de fleste venner seg til det etter hvert. Dersom du har et valg burde du se nærmere på implantater. Implantater kan være vel så bra som en protese; de er permanente og de ser og føles ut som vanlige tenner. De er dog någet dyrere dersom du trenger mange av dem.
 
Rengjøring og vedlikehold:
Du får selvfølgelig ikke hull i dine protese-tenner, men rengjøring og vedlikehold er fortsatt viktig for å unngå infeksjoner og sopp i munnen. Pusse tannkjøtt, tunge og gane godt med en myk-stritter tannbørste hver morgen før du setter inn tannprotesen. Dette gjør man for å stimulere sirkulasjon i vev og for å fjerne plakk. Årlige regelmessige tannlegebesøk er nødvendig slik at man kan undersøke munnen og protesen for å sikre en sunn munn og en behagelig passform på tannprotesen.
 
Eksempel på rensetabletter som du kan kjøpes på apotek er: Corega rensetabletter eller Profast tabs.
 
Festing av tannprotesen:
Enkelte proteser kan bare settes inn uten problemer, men så er det de som ikke sitter så godt. Disse må man derfor feste ved hjelp av festemidler. Festemidler kjøpes på apoteket. De kommer i form av festekremer eller festepulver. Hva som er best for deg, din munn og din tannprotese må du konsultere med din tannlege eller personell på apoteket.
 
Eksempler på festemiddel: Corega Ultra krem, Corega Ultra Pulver, Dentofix Pulver (diverse styrker), Profast Pasta, Profast Super Pulver og Profast Plus Krem.